Det behövs ingen ny fastighetsskatt för att Djursholmarna ska få betala
Av PJ Anders Linder 2020-10-18 kl. 15:14
Jag nickar ofta instämmande när Expressens Anna Dahlberg skriver men
dagens entusiastiska plädoyer för fastighetsskatt är tyvärr ingen fullträff. Att EU skulle straffa Sverige för vi inte inför en skatt som medborgarna avskyr och EU inte har med att göra är en mycket långsökt tanke och ojämlikheten i den löpande beskattningen är inte riktigt fullt så hemskt som Dahlberg föreställer sig.
Hon skriver: "Den som äger ett ruckel i Dorotea betalar samma avgift på 8 349 kronor som den som äger en mångmiljonvilla i Djursholm." Men nej, så är det inte. De allra flesta som äger småhus i Stockholms län betalar nog de 8 349 kronorna, för i år kickar den nivån in för alla som har hus som är taxerade till drygt 1,1 miljoner. Men marknaden i Dorotea ser litet annorlunda ut. Villan på Skolgatan, som ligger på Hemnet för närvarande, har ett utgångspris på 450 000 kr (nedsatt från 550 000) och en fastighetsavgift på 2 970 kr per år. Och det utan att se ut som något ruckel. Det finns en värld utanför storstäder och universitetsorter också.
Man kan förstås tycka att det är fel att en radhusägare i Nacka ska betala lika mycket i årlig fastighetsavgift som den som har ett hus i det så märkligt förhatliga Djursholm. Men om ni erinrar er det gamla systemet så kännetecknades det bland annat av att den lärare eller sjuksköterska som hade radhus i Nacka fick betala väldigt mycket högre fastighetsskatt än den kollega som bodde i ett likadant hus i Grästorp eller Mönsterås (och dessutom hade köpt sin bostad till betydligt lägre pris än i Nacka).
Löpande beskattning av människors hem är helt enkelt ingen speciellt civiliserad form av skattepolitik hur mycket ekonomer och EU-byråkrater än älskar den. Skatt på värdestegring är en annan historia, principiellt sett, och redan i dag kan de som avskyr Djursholm gotta sig åt att reavinstskatterna där ligger astronomiskt mycket högre än i Dorotea. Om detta sedan är bra för flexibiliteten på bostadsmarknaden är en annan historia.