VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Vänta med undergången!

Wildfire_Grows_Rapidly_In_California_s_Lake_County.jpg

Skogsbrand i Kalifornien. Foto: Wikimedia

Tidigare i höstas tog det hus i h-e bland läsare och på tidningsgolvet när tyska veckomagasinet "Stern" lät aktivister från "Friday for Future" ta fram ett specialnummer om klimatet. Det redaktionella oberoendet hivades över bord menade kritikerna (och det kan man ju hålla med om). Att Stern - med aktivisters hjälp - tog ställning för klimatet var lika självklart som att Stern historiskt agerat mot nynazism och liknande, menade en av tidningens reportrar (se länk).

Häromdagen publicerade SvD ett idolporträtt av en vänsterextremist som uppmanar till skadegörelse i klimatkampens namn (10/18). Dessförinnan hade DN ett längre reportage som drev tesen att det är klimatet som ligger bakom utflyttningen i Kalifornien och inte extrema boendekostnader och en allmänt havererad vänsterpolitik (10/17).

Nu senast kom nyheten att Greta Thunberg ska gästspela som chefredaktör för DN för en dag. (Ärligt talat är jag inte särskilt upprörd över detta. Uppenbara PR-stunt som alla fattar vad de går ut på är något helt annat än den försåtliga journalistik - eller vad vi nu ska kalla det - som DN:s Kalifornienreportage är ett exempel på).

Hursomhelst: sammantaget är alla ovan exempel tecken i närtid på att medierna är på god väg att upprepa det misstag man gjorde i migrationsfrågan: känslor, kampanjande, "ond vs. god" och allmänt målande i svart-vitt trumfar kyliga analyser och saklig granskning. De kritiska frågorna uteblir med rena hyllningsporträtt (SvD) eller undergångsscenarier (DN) som följd. Konsekvenserna kan ni räkna ut själva.

Notera att jag ingenstans i min text raljerar över klimathotet som sådant - det är på allvar och kommer att kräva stora ansträngningar av oss för att hantera (om än att min approach till frågan avviker något från revolutionären Andreas Malms). Av precis den anledningen är jag särskilt mån om att medierna lyckas hantera frågan på det sätt som stundens allvar kräver.

Just nu ser det tyvärr inte särskilt ljust ut...


På agendan

På agendan är Axess TV:s nya programserie där politiken möter forskningen och Lars Adaktusson är programledare.

Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast