VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Kan symptomfria smitta?

Tegnell ser inte sambandet

Som statsepidemiolog Anders Tegnell svarade den 2 april, på frågan om inte hemtjänsten nu alltid borde använda skyddsutrustning:

”Man ska använda skyddsutrustning där den behövs, och inte ’för säkerhets skull’.”

På följdfrågan om hemtjänstpersonal då inte kunde bli smittspridare svarade han:

”Jag är inte riktigt säker på hur man tror att den smittspridningen ska gå till i det fallet." 

 

I USA svänger det nu

Internationellt håller dock omsvängningen på att slå igenom. Chefen för amerikanska CDC, Robert Redfield, sa i veckan

”En av de saker vi nu i princip bekräftat är att en betydande mängd individer som är infekterade förblir symtomfria. Det kan vara så mycket som 25 procent. Detta är viktigt, för situationen är nu sådan att helt symtomfria personer kan bidra till smittöverföringen, vi har insett att de faktiskt är så. Detta förklarar varför viruset sprids så snabbt, för vi har smittöverförare som utsöndrar viruset två dygn innan de får symtom.”

Expressen


På agendan

På agendan är Axess TV:s nya programserie där politiken möter forskningen och Lars Adaktusson är programledare.

Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast