VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Regeringen har det yttersta ansvaret

"Sverige har en ansvarsprincip i grundlagen som innebär att fackmyndigheterna sköter det uppdrag som de har och att regeringen inte ska in och peta i deras dagliga bedömningar. Regeringen ska styra genom sin utnämningsmakt och genom budgetens regleringsbrev etc. Men det befriar inte regeringen från sitt ansvar att leda landet. Och fredagens presskonferens visade att Stefan Löfven och hans stab har förstått det.I den tidigare informationsgivningen har det framstått som om målsättningen är att skydda stora delar av befolkningen från att alls bli smittad. Därför var det viktigt att statsministern var tydlig om ambitionen: ”Det avgörande är att förloppet blir utdraget. Det kan annars bli övermäktigt för sjukvården.” 

Dagens Industri


På agendan

På agendan är Axess TV:s nya programserie där politiken möter forskningen och Lars Adaktusson är programledare.

Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast