VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Tillsammans kan vi normalisera det normala

"Den här sortens vansinne uppstår när ytterkantsminoriteter normaliseras, till den grad att de blir enväldiga. Det har alltid funnits gnälliga, grälsjuka, självupptagna och extrema sekter i offentlighetens utkant. Det är som det ska vara. Men det senaste decenniet har de normaliserats till att bli mitt.

Man kan undra hur vi hamnade här. ”Sociala medier” är ett svar av flera. Hela den samhällsklass – journalister, akademiker, opinionsbildare, politiker – som är satt att beskriva, analysera och hantera samhället, migrerade till skenvärlden Twitter, eller andra liknande skymningsland. De begrep inte att de därigenom upprättade kolonier med knäppgökar och politiska haverister, som alltid sätter tonen på de där arenorna. Efter ett tag trodde de att skenvärlden var verklig. Att det onormala var normalt. De radikaliserade sig själva.

Ni är välkomna tillbaka till den verkliga världen nu. Tillsammans kan vi normalisera det normala."

Expressen


På agendan

På agendan är Axess TV:s nya programserie där politiken möter forskningen och Lars Adaktusson är programledare.

Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast